Учителите и Слънчевата педагогика

Представете си едно семенце, което да отгледате с ръцете си – за да израстне му е нужна светлина, топлина, почва, вода и грижи, постоянство. Нужни са му подходящи условия да покаже най-доброто, на което е способно и да даде плод.

Представете си един учител, който също всеки ден държи в ръцете си деца, за които е необходимо светлина, топлина, грижи, постоянство. И този учител би имал шанс да отгледа умни, силни и добри хора, ако не просто ги държи в ръцете си, а в сърцето си. Да обичаш едно дете и да се стремиш да видиш доброто в него, в това слънчевата педагогика вижда най-голям смисъл. Това е основата, която създава добри условия да се разгръщат добродетелите в децата и те да придобиват опитности и знания по пътя на любовта, мъдростта и истината.

Какво е да си учител, който работи с методите на слънчевата педагогика?

– да имаш топлина в ума и светлина в сърцето за всяко дете и за всеки човек;

– единство в думите и делата – ако се говори за любов, състрадание или мъдрост, то те да бъдат неизмен стремеж и проявлиение в живота на учителя;

– учителят да е вечен ученик – в това се изразява пътя на развитието, промяната и полезността за околните.

Наред с вътрешните качества, вървят и редица външни умения,които придават цялост и комплексност на Слънчевата педагогика – най-съществената част от тях са физически упражнения, Паневритмия и музкиката.

Може ли да се научи и приложи всичко това? – със сигурност можем да опитаме. Вярваме, че искрица по-искрица от сърце във сърце ще донесе повече светлина за всички и ако тези искрици светят и се поддържат в детските сърца, те ще порастват заедно с тях. Затова вярваме и в учителите, които се стремят да приложат методите на Слънчевата педагогика и се стремим да споделяме знанията си не само в училище „Изгрев“, но и с всички, които желаят да придобият повече опитност в тази посока

Снимки от обучителните семинари по Слънчева педагогика за учители, може да разгледате тук.