Силата на земята и значението ѝ за децата

Земята – източникът на живот, е източник на прекрасни възможности за възпитание. Както всяко нещо в живата природа, и тя ни влияе, без да подозираме, но винаги е по – добре, ако имаме яснота и се ползваме съзнателно от добрите условия, които природата ни дава с всички свои елементи.

Знае се, че Земята до обяд с отрицателен заряд, т.е. приема слънчева енергия и ние, хората, можем да последваме този ритъм, като отделим време за дейности навън – разходка, двигателни и дихателни упражнения.  Това ще ни даде сили в следобедните часове да “отдадем” енергия, както прави и Земята, която тогава става с положителен заряд.

Стремейки се да се движим по природните принципи, нашата практика в училище е да започваме деня си с упражнения и сме сигурни, че те помагат за бодрост, концентрация и положителна нагласа за деня.

Ако обърнем внимание на трите земни зодиакални знака – Телец, Дева и Козирог, знаем, че за тях е характерно, че те се уповават на практичния си опит и на здравия разум. Техните действия са насочени към материалния свят и са силно свързани с него. Хора с акцент върху земния елемент притежават стабилност, постоянство, практичност  и умение да се справят с ежедневието. Концентрацията на планети в земните зодиакални знаци са белег за бавно, но сигурно развитие в конкретна област.

Тези особености, свързани с елемента земя,  можем да използваме и в работата си с деца. Земята съответства на волята в човека и ако се стремим към развитието ѝ, можем да заложим на различни дейности, като засаждане на растения, работа в градината, покана на специални гости, които имат отношение и работят със земята – строители, агрономи, архитекти, рисуване и др.

Работата с глина също е прекрасен вариант в часовете по рисуване и в извънкласните дейности по същия предмет. В училище имаме традиция от няколко години насам да правим специална изложба с творенията на децата от глина. Резултатите винаги са впечатляващи не само като външен вид, но и като вътрешни процеси, които са минали през тях – работа със земя, вода, огън (за изпичането). В малките им творения се съдържа една малка природа, която е отдала благотворното си влияние, докато децата са я моделирали с въображение, ентусиазъм и вътрешно усещане за силите на природните закони.

Красотата на сътворените предмети може да видите в краткото видео от изложбата на керамични изделия, наречена “Рамка извън рамката”