Музикално упражнение – Гамата

„Човек прави движения, но разумни ли са всичките му движения? Ако един капелмайстор излезе на сцената да дирижира една симфония, написана от самия него, всичките му движения ще бъдат смислени и разумни. Най-малкото му движение ще изразява съзнателна мисъл. Той познава всеки тон, всяка пауза, разбира техния говор. Ако същата симфония се дирижира от капелмайстор, който не разбира много от музика, неговите движения ще бъдат неразумни. Това не са движения, но ръкомахания, които нищо не изразяват. Всяко разумно движение е музика, хармония.“*

Музикалното упражнение – Гамата е едно от любимите на децата. То съчетава в себе си музика и движение, а тази комбинация влияе много благотворно и на малки, и на големи.

Изпяването на нотната стълбица е едно упражнение за изкачване нагоре, което дава сили за справяне с трудностите, хармония и здраве. Движенията са изцяло съчетани с музиката и представляват пътя от посяване на семенцето до даване на плод. Този процес е взет от  природата, той е и в самите нас и ако го изявим по хубав начин, всички наши дейности и мисли ще дадат добри плодове, а музикалното упражнение е едно много добро начало.

Упражнението е достъпно за всички възрасти. Препоръчително е да се играе навън, но може и в домашни условия – на отворен прозорец, за да има чист въздух. Сутринта е много подходящо време, за да направите тези движения, а ако е колективно (семейство или група деца) вярваме, че ефектът ще е още по-голям.

Във видеоклипа може да видите как всички (деца и учители) в училище изпълняват музикалното упражнение, а под него има и насоки за начина на изпълнение, ако решите да опитате това магическо средство за ума, сърцето и волята.

 

Насоки за изпълнение:

ДО – пробуждане
РЕ – движение
МИ – мисъл
ФА – условия
СОЛ – цвят / на плод /
ЛА – плод
СИ – уста
ДО – посяване на плодното семе

Изходно положение:

Ръцете с допрени пръсти до земята в страни до краката, пръстите са изправени, но не с допрени длани до земята. Едновременно с изпяването на тона ДО, тялото се изправя, като ръцете идват пред гърдите с длани надолу, пръсти напред;

РЕ – ръцете се изнасят успоредно напред, на нивото на раменете;
МИ – ръцете се отварят широко в страни, с длани обърнати напред;
ФА – ръцете с широк кръг се прибират пред гърдите, малко напред, с допрени средни пръсти и длани навътре към тялото;
СОЛ – ръцете образуват венец (кръг) пред тялото, но не по-високо от лицето – на разстояние 30 см една от друга, с длани обърнати навътре към тялото;
ЛА – ръцете се издигат в кръг – високо над главата, с допрени средни пръсти и длани обърнати към земята (главата);
СИ – горната част на ръцете (дланите и китките) се отваря навън и нагоре, на около 35 см, като цвят;
ДО – ръцете се спускат бавно надолу към върха на главата и отстрани на тялото, едновременно с приклякване до земята, като се заема изходно положение.

Тези движения се правят едновременно с изпяване на тоновете и с крачка за всеки тон се придвижваме напред до последния тон. След това отново започваме упражнението, но вече движението е с крачка назад, до изпяване на последния тон, след което отново започваме движението с крачка напред. Така три пъти – първо напред, второ назад, трето напред. Упражнението започва с десния крак.

„Като вървиш, да знаеш, че краката ти са добри, да имаш справедливост, в туй движение да знаеш, че има красота, разумност. В тия движения да чувстваш, че си ограден с Добротата, Справедливостта, Красота и Разумност в ходенето. Като мислиш, като чувстваш, като пееш, навсякъде да чувстваш. Ако тия Добродетели са в тебе, животът има смисъл. Природата е отворила обятията си, ще ти покаже тайните си и ти ще бъдеш господар на положението.“*

* Мисли от Учителя Петър Дънов