Идеи за добро

Месец декември отмина, а с него и Коледните празници. Това е наистина вярно, ако погледнем календара – януари е.

Но за нас в училище “Изгрев” месец декември беше начало на една прекрасна инициатива, която вдъхнови и деца, и учители, и родители и като впечатления и емоции той не е отминал, а продължава да ни радва и учи и да се развива в сърцата ни.

Обявихме месец декември за месец на доброто. Направихме няколко инициативи, в които всяко дете можеше да се включи по желание.

Първата нарекохме “Добро за животните” – желаещите деца изработиха коледни подаръчета, картички, украси и с тях организирахме базар на Коледното ни тържество. Събираните средства дарихме на организацията Animal Rescue Sofia. Посетихме приюта за животни в Долни Богров с представители от всеки клас. Децата се запознаха с животните и с хората, които се грижат за тях. Видяхме как ги лекуват, хранят, разхождат. Останаха доволни и удовлетворени от своя труд, защото усетиха, че всяко живо същество има нужда от грижа, внимание и ненасилие. Приютът в Долни Богров е отворен за всички, които желаят да разходят куче през почивните дни.

Групата, която посети приюта и направи дарението

 

Втората инициатива нарекохме “Добро за хората” и по – точно добро за незрящи деца. Доброволци от училище се включиха в проекта „Подари ми история“, като направиха аудио записи на глава от книга или приказка/разказ с помощта на учител. Записите се включиха в онлайн библиотека за незрящи. Децата в училище проявиха голямо внимание и подготовка, за да се справят добре и да бъдат наистина полезни. Тук може да разгледате още за този проект и ако желаете да се включите и вие заедно с вашите деца.

Част от доброволците

 

Третата инициатива беше свързана отново с книги, но този на хартиен носител. Децата донесоха запазени книжки от вкъщи, които вече не четат, събрахме ги и ги дарихме на библиотеката в Панчарево, която е най – близката до училище и повечето деца са посещавали нееднократно и това място е вдъхновило тяхното желание да четат. Тази инициатива нарекохме “Добро за околността”.

 

Споделяме тези декемврийски активности, защото вярваме, че може да вдъхновят и някой друг да ги последва и се правят стъпки към доброто във всички месеци, които ни предстоят до края на годината, а и след това. Ние също сме вдъхновени да продължим в тази посока.

На добър път по пътя на доброто за всички!