Значение на цветовете

Цветовете заемат много важно място в Слънчевата педагогика, а и като цяло могат да се използват от всички в различни аспекти от живота. Всеки цвят оказва конкретно въздействие върху нас, както на физическо и на емоционално ниво. Знаейки значението на цветовете, може да си служим и да си помогаме с тях, когато искаме да постигнем конкретни цели, да добием определени качества, да внесем хармония и мир в отнешенията и т.н. Темата е много обширна, с тази статията поставяме началото на разглеждането й.

Цветовете са много ценен помощник при възпитанието на децата. Може да се каже, че малчуганите постоянно са  заобиколени от цветове -разнообразни играчки, албумчета за оцветяване, природата, която е изпътрена с най-голямaта и красива палитра от нюанси. Всички тези възможности можем да използваме, за да създаваме за децата най-добри условия да изграждат добротедели и да растат в хармонична среда.

Според ситуацията можем  да си служим с конкретен цвят без да изразяваме смисъла му пред децата или да го поднесем разбираемо и близко до тях чрез кратко обяснение в контекста на съответния предмет.

При оцветване:

– С червените боички ставате по-активни;

– С оранжевите боички ставате по-самостоятелни;

– С жълтите боички ставате по-умни;

– Със зелените боички растете;

– Със светлосините боички ставате по-музикални;

– С тъмносините боички ставате по-духовни;

– С виолетовите боички ставате по-силни духом.

Всеки цвят може да подейства в конкретна ситуация, така че да успокои или да активира детето. Можем да си послужим с плод в определен цвят,  с предмет или дори с музикална нота. Такива примери ще представим в следващите статии по тази  тема.