Лъчите на изгрева – книжка от децата в училище

През изминалата учебна година в училище се потопихме дълбоко  в чудния свят на приказките. Опознаването му започна с най – достъпното за всички   – четенето. След това осъществихме и втора стъпка, в която част от децата изиграха свои любими приказки на празник, посветен на детската книга. Това оживи образите и авторите на приказите   и създаде добри условия да направим  третата стъпка – да започнем да пишем. Резултатът, който се получи, е малката книжка “Лъчите на изгрева”, която създадохме в домашни условия в училище. В нея събрахме тринайсет приказки, създадени от децата, и две техни стихотворения. Всички илюстрации по страниците също са дело на детските ръчички.

Щастливи сме, че през учебната година извървяхме този път, натрупахме опитности и  положихме тази основа основа и вярваме, че ще  имаме сили тя да се разгръща занапред, като продължим да четем, да учим,  да  прилагаме и да създаваме.

Летните дни са много подходящи за събиране на впечатления и вдъхновнения, които да дадат плод на есен, а  и след това. Пожелаваме това и на малки, и на големи и дано летните лъчи на изгрева донесат светлина в умовете и топлина в сърцата за всички.

Ето и една от приказките, която е на Александра Зарева от подготвителен клас. Илюстрацията към приказката също е нейно дело.

Музикалното кралство

Имало едно време едно кралство, в което имало много музикални инструменти и всички свирили на тях. Но се случило, че изчезнали и принцесата и кралят тръгнали да ги търсят.

По пътя срещнали едни пътници и ги попитали дали са виждали музикални инструменти и дали могат да им помогнат да ги намерят.

Те отговорили:

‒     Да, ще ви помогнем. Чухме много хубава мелодия от арфа преди два дена, но изведнъж мелодията стана много тъжна и след това спря.

Всички тръгнали заедно да ги търсят.

Злата магьосница Злар откраднала музикалните инструменти, които били вълшебни. С тях искала да направи черната дъга на мрака. Четири от тях успели да се измъкнат и се замаскирали, като се качили по дърветата.

Кралят, принцесата и пътниците вървели седмици и месеци и най-накрая успели да намерят четирите инструмента. Всички заедно тръгнали към замъка на Злар. Пътували, пътували и най-накрая стигнали. Там се промъкнали през задния вход. Качили се по стълбището и стигнали до кулата, в която Злар правила магии и отвари. Взели четирите инструмента и засвирили песента на Любовта. Другите три инструмента, които били пленени започнали и те да свирят същата песен и така с песента на Любовта победили Злар.

Хората взели трите откраднати инструмента, засвирили по пътя и се прибрали в кралството. Сформирали общ оркестър и направили дъгата на Любовта и Радостта. Всички заживели щастливо и весело.