Бонбони „Благодаря“ – за приготвяне и възпитание

Без какао, но с вкус на шоколад.

Без захар, но много сладки.

С малко количество мазнини.

Що е то?

Бонбони “Благодаря”

Може би единственото, което би могло да ви затрудни, е отговорът на гатанката. След като го научите,  всичко става много лесно, забавно и приятно и за малки, и за големи. Ще се отклоним малко от детайлите на рецептата, за да споделим мисли за приготвянето на храната като метод за възпитание:

То може да се възприема като вид творчество – форма, която се сътворява в детските ръчички и става полезна за всички, а децата обичат да се чувстват полезни и да бъдат главни герои в действието особено, когато става въпрос за сладкотворчество.

В процеса на приготвяне на храна можем да утвърдим в децата различни добродетели:

  • благодарност – чудесно е да насочваме вниманието им към това чувство, да усещат в храната и вкуса за благодарността. Затова преди да започнем да приготвяме ястие или да се храним, можем заедно с тях да обърнем внимание на продуктите, с които разполагаме -да благодарим, че ги имаме и че ще ни послужат да се заредим с енергия и сили за всички игри и уроци. Чувството на благодарност е едно от най-благотворните за живота на човека и колкото по-често се полива семенцето му в детската душа, толкова по-стабилно и устойчиво ще израства и  помага.
  • връзка с природата – всеки плод е творение на природата. В него са събрани силите на светлината и топлината. Можем да спрем вниманието на децата върху дългия процес, който минава един плод, докато израсне  и това колко усилия и постоянство има в природата, за да се постигнат хубави резултати. Така се случва и в нашия живот и затова  в училище “Изгрев” природата служи като пример и връзка с доброто. Стремим да я посяваме във всяка форма, до която се докосваме с децата, а храната е много благодатна възможност – поне три пъти на ден.

И ако се върнем на бонбони “Благодаря”, освен че са много вкусни, в тях могат да бъдат открити и много добродетели (дори и в името :))

Приготвят се от три продукта, без да бъдат термично обработвани или  допълнително мелени.

Фурми, рожково брашно и кокосови стърготини – и ако ги представим пред децата не просто като необходими съставки, а с тяхната природна история, ще видим че това са плодовете на три дървета: финикова палма , кокосова палма, рожково дърво, събрали  много слънчеви лъчи, мъдрост и знания. Финиковата палма е истински герой –  живее до 100 години и е вечно зелена през целия си живот, а когато изсъхне самостоятелно се възражда с млади издънки от корените – също като феникс.

Разказът може да се продължи и природата, с  положителните си образи, да оживее още по-силно в децата. Така пред тях вече не стоят просто фурми, а плодове, отгледани от истински герой, какъвто един ден могат да станат и те. И за да поемат от силите му, могат да се заемат с приготвянето на бонбони. Процесът на приготвяне е изцяло в техните възможности.

Те могат да учатстват във всички етапи – от обелването на фурмите – до оформянето на бонбоните. Необходимо е да използват само чистите си ръце, за да обелят фурмите, топлото си сърце, за да разбъркат сместа и светлите си мисли, за да оформят бонбоните и да ги овалят в белотата на кокосовите стърготини. А от нас, като родители и учители, се изисква да им осигурим добрите условия да сътворят всичко това и да благодарим, че имаме тази възможност.

Бонбони “Благодаря” са едни от любимите ни и присъстват в много празници и делници в училище.  Ще са с нас и занапред. Надяваме си и вие, и децата около вас да ги харесате.

Подробна рецепта може да видите в това видео: