Измина седмата учебна година за училище “Изгрев”. Пъстра, радостна и успешна беше тя!

Казват, че първите седем години са най-важни. Както малкото дете се ражда, прохожда и се учи да говори, така и нашето училище върви по един вълнуващ път – ежедневно учи и се развива.

Ще дръпнем завесата на нашата училищна сцена, за да Ви разкрием кой цяла година учи и твори.

Още с първия звънец, учениците заедно със своите учители прекрачиха прага на своите класни стаи, от където започна и тяхното пътешествие в света знанията.

Участието в математически състезания се превърна в любимо предизвикателство на децата, а медалите не закъсняха.

На националното състезание „Математика без граници“ наши ученици спечелиха общо три сребърни медала, четири бронзови, като единият от тях на републиканско ниво.

На финалното състезание на „Сдружение на българските начални учители“, учениците постигнаха също чудесни резултати – два златни, два сребърни медала и много грамоти за добро представяне. Първо участие записаха и най-малките ученици от подготвителен клас, които се представиха отлично.

Успешно участие имаха и учениците от прогимназиален етап на олимпиадите по география и икономика, история и цивилизация, и на състезанието „Ключът на музиката“.

Проведе се и първото по рода си вътрешноучилищно състезание по английски език. Децата показаха знания на високо ниво.

Освен своя ум, учениците развиваха и своето сърце. Показваме Ви малка част от многобройните творчески проекти, които красяха училището и класните стаи цяла година, като децата заедно с тях развиваха дарбите и уменията си за екипна работа.

Отбелязахме заедно международните дни на туризма, музиката, Земята, самоуправлението и много други.

От отворените прозорци, редом с песента на птиците, се чуваха също детските гласчета от училищния хор или красивите мелодии, изсвирени от малките китаристи и пианисти.

За поредна година, децата имаха удоволствието  да се насладят на специален концерт от професионални оперни певци.

 

Коледното тържество беше изпълнено със стихове, песни, музикални изпълнения и тематична театрална сценка. През цялата седмица кипеше подготовка за празника и учениците участваха в организираните коледни ателиета – украса за класните стаи, изработване на картички с хартия рециклирана от самите тях, традиционна сурвакница, бъдник  и др.

Вдъхновени от празничния дух, учениците от IV-ти клас създадоха коледна книжка с изцяло авторски стихотворения и рисунки.

През учебната година, учениците от училище „Изгрев“ имаха възможността да чуят външни лектори с разнообразни теми – билките и техните лечебни свойства; интернет безопасност, а на специално организираните посещения на музеи, обсерватории и галерии, научиха още за българската и световна култура и история.

През тази учебна година беше създаден доброволчески клуб към училище „Изгрев“, който организира и първата си благотворителна дейност. Сръчните ръце на децата сътвориха мартенички,  а с парите събрани от тяхната продажба се закупи прежда за изработването на плетени играчки в помощ на недоносените бебета в цяла България.


Пролетта не закъсня и донесе куп поводи за празненства. Учениците от подготвителен клас изнесоха прекрасен концерт, с който приветстваха първия ден на пролетта и патронния празник на нашето училище.

Дни след това първокласниците имаха повод за гордост – бяха изучили цялата българската азбука и заедно със своите учители и родители празнуваха „Празника на буквите“.

Великден настъпи, а в училище се разнесе аромат на вкусни козунаци, а по стаите учениците навсякъде творяха в тематични ателиета.

Нашето училище е иновативно и през месец април месец беше гост, а след това и домакин на друго иновативно училище – ОУ „Христо Смирненски“, гр. Карнобат. По време на двете гостувания, училищата размениха идеи за добри педагогически практики.

Електронното обучение също беше част от предизвикателствата, през които трябваше да преминат ученици, учители и родители. Справихме се отново успешно! В такива периоди комуникацията с родители, общите идеи и цели в обучението, предопределят високите постижения.

И тази година се проведе, макар и онлайн „Училище за родители“, а през пролетта – общ излет на Витоша.

Част от здравната програма на училище „Изгрев“ е ежедневният досег до природата. Децата за поредна година се грижиха за своите цветни и зеленчукови градини. Всичко това беше организирано като изнесен урок или време за отдих.

През месеците май и юни се проведоха националните външни оценявания за IV и VII клас. Радостта беше обща за постиженията на учениците, които бяха много по-високи от средните за страната.

Проведе се училищен фотоконкурс на тема „Природата в нас и около нас“, а любителите на природни гледки бяха наградени за своето участие.

На 24-ти май заедно отпразнувахме празникът на Светите братя Кирил и Методий.

В края на учебната година се проведе училищна екскурзия до Златоград, Перперикон и Татул. Децата посетиха и редица други културни и природни забележителности.

Учениците надграждаха своите знания и умения в различни сфери на изкуството и науката по време на своите ежеседмични ФУЧ-ове – изобразително изкуство, СТЕМ, компютърно моделиране, математика, а всеки вторник от седмицата, сформиралият се читателски клуб с любопитство разкриваше нови приказни герои и истории.

Обичайна и любима за нашето училище е лятната занималня през месец юни. И тази година дните бяха изпълнени с творчество, готварство, разходки в природата, четене на книги от училищната библиотека, тъкане, спортни и настолни игри и др.

Учебната година завърши с благодарност за изобилието на добрите условия за учене и съвместна работа. Лятото ще бъде момент за почивка, а на есен с нови сили и радост, отново ще влезем в класните стаи на училище „Изгрев“, за да се учим и вдъхновяваме заедно!