Блог

Как премина лятната занималня в училище „Изгрев“

От 1-ви до 30-ти юни в училище „Изгрев“ се проведе лятната занималня. За малките ученици от начален етап тя започна още в началото на юни, а за по-големите след 15-ти. В нея се опитахме да съчетаем всички приятни и полезни дейности, които можем да осъществим през слънчевите и топли дни на лятото.

Имаше време за четене и образователни дейности в най-топлите следобедни часове, време за опознаване и грижа за растенията, много разходки сред природата в околностите на Панчарево и на Витоша, часове за готвене, в които направихме плодов сладолед, сандвичи от домашно приготвен хляб и хумус. Имахме специална тема за камъните – за техния произход и значение, както и подаръци. В един топъл незабравим следобед децата отблизо видяха как се вади мед. Вярваме, че това много живо обогати техните знания и впечатления за ценната работа на пчеличките и полезността, която те носят за хората и природата.

Посетихме Етнографския музей, за да се разгледаме традициите на българския народ, за които говорихме през учебната година.

Незабравимо преживяване за децата беше и посещението на завода за производство на Roobar. Отблизо видяха как се произвеждат любимите им сурови десерти, които похапваха през цялата година в училище.

Едва ли можем да разкажем за всичко, което преживяхме през месец юни. Той измина по чудесен начин и сега пред нас е лятната ваканция, в която можем да продължим да оползотворяваме качествено времето си. Пожелаваме на всички лятото да се разгърне толкова пълноценно и радостно, както беше при нас през юни – посетете любимите си и нови места, отделете много време на природата и всички богатства в нея, прочетете хубава книга, записвайте радостните си преживяния и мисли, гответе здравословно и с любов! Посрещайте изгревите и дано слънчевите лъчи ви донесат топлина, светлина и сила! Бъдете заедно!

Можем да ви зарадваме  и с малко снимки, които разказват за нашата лятна занималня и прекрасните мигове, които сътворихме! Надяваме се да ви донесат вдъхновение и усмивки!


 

На 30-ти май всички от екипа на училището получи картичка – изненада от децата от трети клас. Беше чудесен край на учебната година и хубаво начало на занималнята.

DSC_3194

Едно от следобедните занимания за децата, в което приложиха математика, прецизност и творчество и след което всяко дете имаше вечна картичка под формата на кубче, което се разтваря и показва различни моменти от училищния живот и среда.

IMG_1165

Големите помагат на малките.

IMG_1647

Ето го резултатът:

IMG_1174

IMG_1661

В някои от  топлите следобедни часове използвахме времето, за да тъчем на стана. Една от изработките е обща – създаваме постелка с цветовете, които отговарят на нотите от песента „Тъкане“ от Паневритмията:

IMG_1769

 

IMG_1641

 


 

В училище имаме не малко растения, за които полагахме грижи през цялата учебна година. През лятната занималня основната ни дейност беше да ги поливаме и да наблюдаваме как растат и се променят.

DSC_3258

Направихме няколко разходки, които имаха за цел да опознаваем повече  растенията. В една от тях имаше специална тема – фотохербарий, в която снимахме различни растения и се запознавахме с техните особености. За Еньовден пък бяхме сред природата, където брахме билки, които вече познавахме.

IMG_1709

IMG_1742

През есента и зимата ще се радваме на ароматен чай от изсушените билки.

IMG_1760

Отидохме и до центъра на София за посещение на Етнографския музей.

IMG_1566

Завода за производство на суровите барчета Roobar – едно сладко преживяне, което донесе много приятни емоции и радост за децата. Там на живо видяха къде и как се произвеждат любимите им сладки десерти.

DSC_3397

Опитахме новите летни вкусове.

DSC_3406

Влязохме в производствения цех и проследихме целия процес на приготвяне и пакетиране:

DSC_3439

За пореден път се убедихме, че когато приготвяме и консумираме храна, е необходимо да поддържаме много чиста среда. Това направи силно впечатление на децата и вярваме, че ще остави хубава следа в техните навици.  С усърдие и забавление облякоха и  специалните дрехи за влизане в производствената база. Превърнаха се в сладки нинджи 🙂

DSC_3472

 


Сега се връщаме в училище, за да ви разкажем за последните дни от лятната занималня. Те бяха съчетание от кулинарни следобеди и поход в планината.

Подготовката за приготвяне на хумус. Положихме специални усилия и внимание към нахута. Преброихме зрънцата, измерихме височината в бурканите, оставихме послание и пожелание, наляхме вода и оставихме зрънцата да оживяват в бурканите за през нощта

DSC_3489 DSC_3494

На следващия ден видяхме резултатите от набъбването на зрънцата, направихме хумус и хляб от лимец и ги приготвихме за сандвичи за следващия ден, в който отидохме на целодневен поход на Витоша.

На поляната на „Момина скала“, от която започнахме похода.

IMG_1808

Подготовка за закуска сред природата:

IMG_1776

На път за Боянския водопад:

IMG_1826

IMG_1836

Гледка и прохлада в топлия юнски ден:

IMG_1842

IMG_1849

IMG_1874

Подкрепа и със сандвич с хляб и хумус:

IMG_1881

В почивките направихме няколко упражнения и попяхме за бодрост, сили и добро настроение:

IMG_1894

 

В края на разходката всички са изморени, но усмихнати:

IMG_1912

В последния ден приготвихме и здравословен плодов сладолед, но не ни остана време за снимане. Хубавият и сладък спомен ще го запазим в сърцата си.

Пожелаваме ви хубаво лято с много усмивки и радостни детски лица!

 

 

 

 

 

Назад към всички статии

Related Posts