Частно основно училище „Изгрев“ е открито през 2015 г., като следва традициите и педагогическия подход за природосъобразен и здравословен начин на живот.  В него  комплексно се прилагат методите на слънчевата педагогика, основани върху хармонията и свободното общуване между учители и ученици, между хората и природата. Децата да започват деня с музика, дихателни и гимнастически упражнения, Паневритмия и вкусни плодове.

Училище „Изгрев“ има мисията да създаде хармонично и природосъобразно пространство за обучение и възпитанието на децата в предучилищна и училищна възраст.

Методиката на слънчевото обучение чраз възпитание е структурирана на основата на културно-историческото и педагогическо наследство, оставено от учителя Петър Дънов.

НАЗАД ВЪВ ВРЕМЕТО:

Идеята за детски клуб в селището „Изгрев“ /днешен кв. Изгрев/ се реализира през 30-те години на 20 век и получава своята реализация след разговор с Учителя Петър Дънов. Намират се подходящи свободни дървени помещения и майките са поканени на родителска среща. Те радушно посрещат идеята и задружно определят деня на откриването на детския клуб.
От този ден, три пъти седмично, детският клуб е отворен. Децата идват в клуба през свободното си време и се занимават с пеене, музика, творчески игри, издава се детски вестник, организират се детски екскурзии сред природата, педагозите на практика прилагат новите идеи за работа с деца в обучението и възпитанието.

Интересен опит с прилагане на методите и упражненията от слънчевата педагогика е създадената през 1947/1948 година детска колония за деца от цяла България – по инициатива на Георги Тахчиев и с помощта на Кина Тахчиева. „Колонията в Мъглиж” е с долна възрастова граница от второ отделение (втори клас). Всички стават рано, пеят, играят паневритмия, свирят, живеят в пълна хармония и приятелство – основа на новата педагогика. Трудностите посрещат спокойно и с песен. Ръководителят на колонията Г. Тахчиев и музикантката Мария Златева, която води заниманията по музика, беседват често с децата с различни възпитателни цели. Споменът за детската колония в Мъглиж остава и до днес в участниците в това опитно училище.

Организирана работа с деца и незабравими спомени остават и от детските лагери в гр. Троян през 90 – те години на миналия век. Тези лагери продължават и сега с децата от детската школа и училище „Изгрев“.

Методите на обучение и възпитание, са прилагани вече близо 90 години от педагози в различни училища и градове на страната. Първите учители, положили основата на Слънчевата педагогика са:

boyanboev-199x300Боян Боев (1883 – 1963) е педагог и учен с богати интереси, намерили своя израз в публикации от областта на историята, културата, педагогиката, психологията, биологията, езотеризма и космогонията.
Роден е в Бургас. Баща му, Димитър Боев, е стопанин – редактор на един от първите бургаски вестници след Освобождението.

Боян Боев е високо образован. Владее френски, немски и руски език. Преди Балканската война е студент в Мюнхен. Впоследствие завършва Софийския университет със специалност „Естествени науки” и след това учителства известно време в различни градове на страната.
Той е добър стенограф, дълги години неотлъчно е до Учителя Петър Дънов и записва негови публични лекции, мисли и изказвания в провеждани разговори.

Боян Боев е автор на множество статии и съавтор на великолепната обзорна книга „Учителя”. Сред неговите най-важни произведения са книгите: „Мисията на богомилството във връзка с мисията на славянството” (1937 г.), „Учителя за дишането” (1942 г.), „Из нашия живот” (2010), „Доброто разположение” (2011),. През 1943 г. излиза и негов цялостен и задълбочен труд по въпросите на възпитанието – книгата „Учителя за образованието”.

veselanestorova-209x300Весела Несторова е родена 1909 година и си отива от този свят през 2002 година. Още като дете майка й я води на беседи на ул. „Опълченска“ 66. Завършва средното си образование в Американския колеж в Ловеч и като отлична ученичка получава стипендия за „Елмайра колидж“, гр. Кантон в щата Ню Йорк – САЩ. Това е първият колеж в Америка само за девици, основан през 1855 г. Нейната специалност е литература и философия, но взема уроци по пеене, като още от дете свири на пиано. През 1932 г. се завръща в България. Работи като преподавател по английски език и литература в различни училища в страната. След завръщането си тя отива при Учителя на Изгрева и от този момент се включва активно в братския живот. Тя е един от самоотвeржeните работници и талантлив музикант по призвание. Тя влиза в духовния кръг от Учителя, за да остане завинаги в тази животворна и мистична среда, даряваща я с постоянен прилив на творческа енергия.

Текстът на „Слънчеви лъчи“ в Паневритмията е написан от Весела Несторова. Първите четири серии на „Сила и Живот“ са преведени на английски от Весела Несторова. През 1977 превежда „Островът на съкровищата“. Автор е на различни статии и на книгите „Път към светлината“ 1993 г. и „Живият пламък“ 1996 г. и „Светът без сенки“ 2002 г.

milkaperiklieva-225x300Милка Периклиева Георгиева (1908-1978) по професия е детска учителка. След завършването на образованието си тя бива разпределена и работи като детска учителка на деца в училищна и предучилищна възраст първоначално във Варна, а после до края на своя трудов стаж в София. Тя присъства над 25 години в школата на Учителя Петър Дънов, от когото черпи идеи, вдъхновение и сили да издържи достойно своя нелек житейски път.

Милка Периклиева е родена на в град Варна, в семейството на Перикли и Виктория Георгиеви. В своята книга със спомени, наречена „Разговори с Учителя ” тя описва как по съвет на Учителя Петър Дънов започнала да съчинява детски приказки докато се придвижвала пеша в дъжд, сняг и т.н. неблагоприятни метеорологични условия из София. И така тя превърнала изнурителното и скучно ходене във време за творчество и подем. А децата много харесали нейните приказки и са искали да ги слушат често.

Милка Периклиева е посветен на своята благородна професия педагог, който с обич, професионализъм и всеотдайност работи през дългогодишния си трудов стаж с децата на България.

Своя богат педагогически опит тя предава с множество полезни книги, които са добре приети от професионалистите в областта на предучилищното и училищното възпитание:

    • Милка Периклиева. Игри и песни: Ръководство за детски и основни учители. 1935 г. (нейната втора книга с песни и игри за деца)
    • Милка Периклиева. Практиката ми в детската градина. 1941 г.
    • Милка Периклиева, Ритмични игри за деца от предучилищна възраст, Медицина и физкултура, 1957 г.
    • Ритмични игри, Милка Периклиева, Издателство Медицина и физкултура, 1962г. (съдържа 108 музикални игри за деца от предучилищна възраст)

nevenanedelchevaНевена Неделчева (1908 – 1995) е родена в малкия провинциален Симеоновград. След като завършва профилираната гимназия за учителки в гр. Стара Загора, тя работи известно време в тази професионална сфера.

Решаващо влияние върху нейния живот и творчество има срещата й с Учителя Петър Дънов. За нея тя разказва: „Бях ученичка във Втора девическа гимназия в гр. София. По това време извън града се залесяваше едно празно пространство с млади борчета. Денят беше празник на залесяването. Изведоха цялата гимназия и залесявахме до обяд. По едно време се отправихме към мястото на дъновистите – Баучер. Отидохме на поляната. Извикаха Учителя Дънов. Тогава Го видях за първи път. До Него стоеше стенографка и записваше думите му. Онова, което говореше, ме порази: „Да бъдем чисти и светли като светлината“. Много ми хареса. После отидох, поисках беседата и с мои пари я отпечатаха през 1926 г. След това я раздавах безплатно. Беседата „Чист и светъл“ бе държана от Учителя на 05.04.1926 г. в 14 часа на поляната на Изгрева по желание на ученичките от гимназията“.

Невена написва 18 романа, детски разкази, приказки, някои отпечатани на есперанто, за което получава благодарствени писма от цял свят. Та владее отлично есперанто. През 1971 г. взема участие в литературен конкурс за разказ на есперанто в Италия и печели трета награда с диплом и медал. Малко по-късно с друг разказ – „Светлина“ печели първа награда в Испания.

В своето творчество тя вгражда Словото на Учителя Петър Дънов, използвайки езика на литературата. Невена Неделчева е прекрасен разказвач, а нейните произведения оказват своето въздействие върху всички хора с духовни интереси.

Извадки от текст на Георги Петков.

 

olgablajeva-201x300Олга Блажева Иванова е родена на 31.12.1901 г в гр. Асеновград. Баща й е черногорец, а майка й – полугъркиня, полубългарка. Семейството й се премества в Стара Загора. Трето дете в семейството. Олга се отличава като талантливо девойче и получава една от трите стипендии за даровити деца в България. С право я наричат „цветето на Старозагорската гимназия.“ Животът й като начална учителка в Хасковска околия е труден и преминава в селата – там, където никой не желае да учителствува. В Хасково е назначена с конкурс. Преподава в училищата „Ив. Рилски“, „Кл.Охридски“, „Отец Паисий“ до пенсионирането й. Не се е омъжвала. Целия си живот отдава на децата. Освен стихотворения за възрастни има и такива за деца. Живяла е съвсем скромно външно, но с вътрешно богат духовен живот до края на земния си път – 06.08.1986 г.